Click Me click me Click Me Click Me

12/10/2014

Pomysł na obiad czyli tarta z kaszy jaglanej 


Kasza jaglana czyli mój hit ostatnich tygodni. Na słodko czy na słono, zawsze smakuje genialnie. Moja miłość do kaszy obudziła się jeszcze bardziej kiedy trafiłam na prześwietny fanpage na facebooku "Kaszomania". Przepisy genialne, inspiracje genialne, dzięki nim zaczęłam kombinować sama. Teraz przepisy kieruje głównie do osób będących na diecie bezglutenowej jak ja, jako króliczek doświadczalny po moich ostatnich zdrowotnych przygodach. Chociaż do kaszy jaglanej staram się przekonać każdego. Dzisiaj startuję z pomysłem na obiad, czyli tarta z kaszy ze szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym. 



Składniki:

- 200 g kaszy jaglanej
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała cebula
- opakowanie świeżego szpinaku np "baby", ewentualnie mrożony
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 1 jajko

Kaszę jaglaną ugotować, pierś pokroić na drobne kawałki, cebulę posiekać.  Cebulę zeszklić i podsmażyć z kurczakiem, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka i cebulę zdjąć z patelni, bez mycia na tej samej patelni usmażyć szpinak z czosnkiem, doprawić gałką, solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę doprawić solą, pieprzem i dodać jajko. Wyłożyć na okrągłą blaszkę lub formę do tarty. Na kaszę położyć kurczaka z cebulką, na to szpinak a na samą górę pokroić ser  pleśniowy  Zapiekać 20 min w 180 stopni. Danie genialne! Smakuje lepiej niż wygląda! :)

6 komentarzy:

  1. Co prawda szpinak nie bardzo należy do moich ulubionych produktów, ale dla tej tarty można zrobić wyjątek, wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz mi wierzyć na słowo! Pycha! Tylko kaszę trzeba dobrze przyprawić :)

      Usuń
  2. Uwielbiam szpinak , ale do sera pleśniowego - pomimo tego że studiuję przetwórstwo mleka chyba się nigdy nie przekonam :) Obserwuję :* http://kasjaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię jaglankę na śniadanie - z pomarańczami i migdałami smakuje świetnie!

    OdpowiedzUsuń