11/14/2014

Porcja zdrowia czyli smoothie z buraka


Sok warzywny? Serio? SMOOTHIE? A co to takiego? Taka przyszła smaczna moda, dobra moda nie moda ale ważne, że przyszła, na ZDROWE ODŻYWIANIE. Fajnie, ja jestem za. Co do koktajli owocowych to bez zbędnego przekonywania podbiły moje serce, no bo kurde, zmiksowany banan z truskawkami i mlekiem? IDEALNIE! Do warzywnych przekonywałam się no nieco dłużej.. w końcu powiedziałam sobie, dobra. OKEJ. Poczytałam trochę o tych super warzywnych smoothie w internecie i wybrałam się do sklepu. Kilka opcji takich koktajli już wypróbowałam ale teraz dzielę się tym buraczano marchewkowym! SERIO! Fajna sprawa!

Smoothie to dobra alternatywa dla codziennej przekąski a nawet posiłku. Pijąc tylko takie koktajle (max 3 dni) więcej jest niezalecane, oczyścimy swój organizm i poprawimy nastrój! Sprawdzone info! Zacznę od składu tego mojego smoothie, to nie tylko buraki ale też marchew i szpinak a więc pokrótce co daje nam każdy z tych składników. 

MARCHEWKA:
"Znaleźć w niej możemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak też składników mineralnych takich, jak wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii." - cały artykuł o marchewce, TUTAJ

BURAKI:
"To znane i powszechne warzywo jest skarbnicą witamin i minerałów. Buraki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Ponadto występuje w nich kwas foliowy - już 200 g buraka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania." - cały artykuł, TUTAJ

SZPINAK:
"To bogate źródło witaminy K, A, C, B2, B6, magnezu, manganu, żelaza, wapnia, potasu i kwasu foliowego. Szpinak dostarczy nam również witaminy E, cynku, protein, fosforu, błonnika pokarmowego i miedzi. Dodatkowo zawiera również niacynę, selen i kwasy omega-3." - cały artykuł, TUTAJ

Lecimy z przepisem! Jak to przygotować ? To dziecinnie proste!

Potrzebujemy:

- 1 średni burak 
- 3 średnie marchewki
- 2 garście szpinaku
- woda - około 200 ml
- opcjonalnie jogurt
- sól
- pieprz 

Przygotowanie:

Zmiksuj warzywa w sokowirówce, dodaj szklankę wody, opcjonalnie jogurt, dopraw do smaku. 
Ja jestem fanką ostrych dań więc i z pieprzu w tym koktajlu zrezygnować nie mogłam ale to kwestia gustu. 

POLECAM do kolacji np po treningu ;-)






4 komentarze: